Ekskurzija v Salzburg in München

on .

1.dan

Salzburg

Tudi letos smo se dijaki šol Ivana Cankarja, Jurija Vege in Žige Zoisa iz Gorice  podali na večdnevni izlet. V nedeljo, 30.3., smo se v jutranjih urah srečali pred šolo in odpotovali z avtobusom proti Salzburgu. Vozili smo se več ur, saj smo v prestolnico Tirolske, ki leži v osrčju alpskega hribovja,   prišli popoldne. Tam smo si ogledali grad Hohensalzburg, ki  je lociran na griču. Kljub temu, da smo nekateri dobro natrenirani, smo sopihali, ko smo se vzpenjali po strmem pobočju. Nato smo si ogledali še center in katedralo z mogočno kupolo in veličastno fasado.

Ogled knjižnice in Trgovskega doma

on .

14. marca 2016 smo dijaki 4.razreda šole Cankar obiskali slovensko knjižnjico Damira Feigla v Gorici. Tam smo preživeli dve uri, kjer smo na začetku poslušali knjižničarko, ki je predavala, zakaj je pametno, da mladi tudi danes segamo po knjigah. Nato smo se posvetili raziskovalnemu delu. Vsak dijak je s pomočjo knjižničark in profesorice brskal po knjižnih in spletnih virih in si zapisoval informacije o določeni temi.
Sledil je ogled Trgovskega doma, kjer smo poslušali predavanje o znanem arhitektu Maxu Fabianiju. Ogledali smo si dokumentarec, ki je pričal o nastanku Trgovskega doma.

Enodnevna poučna ekskurzija dijakov 4. in 5. razredov

on .

V torek, 15. marca, smo se dijaki 4. in 5. razredov tehniškega pola udeležili enodnevnega poučnega izleta. 
Med časom, ko so dijaki Vege in Zoisa obiskali tovarno embalaže v Vilešu, smo se mi peljali do bližnjega nakupovalnega centra Tiare in se v trgovini Ipercoop srečali z direktorjem in z njegovimi sodelavci, ki so nam prikazali delovanje in organiziranost tega velikega marketa.
Ob 11.00 smo se z ostalimi dijaki peljali do Ville Manin v Passarianu na Mirojevo razstavo Soli di notte. 

Izlet na sneg

on .

V četrtek, 3. marca, smo se dijaki naših treh šol z velikim navdušenjem udeležili izleta na sneg. Spremljali so nas ravnatelj in profesorji Hrovatin, Jarc, Lisjak, Vremec, Devetak.
Naš prvotni cilj  je bil Piancavallo, ki pa je zaradi snežne nevihte, ki nas je zajela, postal nedosegljiv.

Memobus 2016

on .

 

Tudi v letošnjem letu so bili dijaki četrtih razredov slovenskih zavodov povabljeni, da se udeležijo projekta z naslovom »MEMOBUS 2016 – Viaggiare per comprendere, malgrado tutto / Potovati, da bolje razumemo, kljub vsemu«.

Vzgojni projekt temelji na prepričanju, da je za dobro razumevanje in prenašanje spomina na holokavst in na zgodovinski trenutek, ki je Evropo in tudi naše kraje pripeljal do različnih oblik fašizma, treba skozi dolgotrajni proces, ki vključuje analizo, refleksijo, empatijo in razumevanje.

Prešernova proslava

on .

V petek, 19. 2. 2016, je bila v Kulturnem domu skupna Prešernova proslava za tehniški in licejski pol. Slavni gostji sta bili pisateljica Vilma Purič in prof. Loredana Umek. Skupina profesorjev je v spomin na dijakinjo Živo Srebrnič že drugo leto zapored razpisala literarni, likovni in fotografski natečaj Pot do človeka.
 
Dijaki tehniškega pola so se zelo izkazali, saj se je na prvo mesto fotografskega natečaja uvrstila fotografija  Elise Colja, ki obiskuje 4.razred zavoda Žige Zoisa, drugo mesto je na likovnem natečaju zasedla risba Valeria Komica iz 4.razreda Ivana Cankarja, na tretje mesto literarnega natečaja pa se je uvrstila pesem z naslovom Čakanje, ki jo je napisala Ivana Gerin iz 4.razreda Ž.Zoisa.

Delavnica o judovski prisotnosti v Gorici

on .

Dne 16. februarja smo si skupina dijakov, ki nismo imeli dopolnilnega pouka, ogledali judovsko četrt, sinagogo in judovsko pokopališče v Rožni Dolini. V sinagogi smo od vodiča spoznali mnogo novih stvari o judovski kulturi, veri, navadah in običajih. Zelo nas je zanimala vloga ženske v judovski kulturi, ona je najpomembnejši član v družini in je zelo cenjena za njeno delo. Judovsko pokopališče pa nas je očaralo, obiskovalca navdaja z občutkom miru in sproščenosti. 
Naslednjega dne pa smo pripravile plakat z utrinki naše ekskurzije.
 
Dijakinje 1. Razreda turistične smeri
FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT