Vpisovanje za š.l. 2017/2018

Vpisovanje v prve razrede za šolsko leto 2017/18 bo tudi letos potekalo v elektronski obliki.

Vpisovanje bo potekalo od 16. januarja 2017 (s pričetkom ob 8. uri) do 6. februarja 2017 (zaključek ob 20. uri). Treba se je predhodno registrirati in sicer, od 9. januarja 2017 (s pričetkom ob 9. uri) dalje, na spletnem mestu www.iscrizioni.istruzione.it.

Postopek vpisovanja je podrobno opisan v priloženi okrožnici Ministrstva za izobraževanje, univerzo in raziskovanje (v italijanščini).

Šolske kode in nazivi:

GOTD00401X: TEHNIŠKI EKONOMSKI ZAVOD ŽIGA ZOIS
  • SMER: UPRAVA, FINANCE IN MARKETING

  • SMER: TURIZEM
GOTF004016: TEHNIŠKI ZAVOD JURIJ VEGA
  • SMER: INFORMATIKA IN TELEKOMUNIKACIJE

 
 

Natečaj

Skupina profesorjev slovenskega višješolskega centra v Gorici želi spodbuditi ustvarjalnost pri mladih in v ta namen razpisuje
                     
 
LITERARNI, LIKOVNI IN FOTOGRAFSKI NATEČAJ

POT DO ČLOVEKA

 
posvečen spominu na dijakinjo  Živo Srebrnič.
Letošnja tema: Jeziki srca.
 
Razpisni pogoji:
Sodelujejo lahko vsi dijaki, ki obiskujejo slovenski višješolski center.
Prispevke je treba izročiti tajništvu tehniškega ali licejskega pola do 25. januarja 2017.

Uspeh bivše dijakinje

Z veseljem sporočamo novico, da je bivša dijakinja Vege Erica Zago skupaj s štirimi sošolci (David Valič, Lučka Šnofl, Marko Katrašnik, Lucija Bahovec) univerze v Ljubljani nastopila na regionalnem tekmovanju OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe v Hamburgu. Pomirili so se najboljše tri univerzitetni finalisti v P2P (peer to peer): Izpodbijanje Ekstremiza. Program: Pojasni svoje projektne cilje (The top three university finalists in the P2P (Peer to Peer): Challenging Extremism program explain their project goals.)
Slovenska skupina je osvojila  prvo mesto!
 

Predstava Odklanjam vojno

Profesorji in dijaki Slovenskega šolskega centra smo bili deležni zanimive in ganljive predstave Rifiuto la guerra – Odklanjam vojno, zgodovinarja Piera Purinija. Purini ali Purič, kot se včasih rad sam poimenuje, je avtor glasbeno zgodovinske predstave, ki govori o prvi svetovni vojni iz zornega kota tistih, ki si vojne niso želeli. Predstava je sestavljena iz predavanj o zgodovinskih dogajanjih, iz diapozitivov in iz glasbenih utrinkov, v katerih se vrstijo miroljubne in antimilitaristične pesmi s celega sveta.

Sprva nam je Piero pripovedoval o skritih vzrokih vojne, ki so bili predvsem kolonialistični in ekonomski. Nato je predstavil znane Evropejce kot npr. Bertranda Russella in Alberta Einsteina, ki sta se skušala zoperstaviti vojnemu klanju. Russell je zaradi svojih pacifističnih idej celo pristal v zaporu.

Ekskurzija tehniškega pola na Idrijsko in Cerkljansko

Našo jesensko ekskurzijo, ki smo se je udeležili dijaki trienija  tehniškega pola iz Gorice,  je v sodelovanju z Zavodom za šolstvo omogočilo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije. Organizirala jo je pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik, za kar se ji iskreno zahvaljujemo, saj smo tako spoznali še en kotiček matične domovine.
Startali smo zgodaj; pot nas je peljala v Idrijo, kjer smo si ogledali rudnik živega srebra in se seznanili z več  kot petstoletno  zgodovino njegovega delovanja. Zelo kompetentni vodiči so nas spremljali v Antonijev rov, ki je eden  najstarejših ohranjenih v Evropi, iz katerega so pridobili več kot osmino živega srebra v svetovnem merilu.
Živo srebro se v idrijskem rudniku pojavlja v dveh oblikah, kot samorodno in v obliki rdečega  živosrebrovega  sulfida, imenovanega cinabarit. Tudi mi smo lahko  videli na steni  bleščeče kapljice samorodnega živega srebra. Prvi raziskovalci so ga poimenovali "gorski sok".
FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT