Dandarù 4 - dobrodelni sprehod

"To, kar delamo, je le kaplja v morje. Toda če tega ne bi storili, bi bila v oceanu kaplja manj." (sv. Mati Terezija)
 
V petek 9. junija 2017 smo se nekateri dijaki in profesorji, tehniškega in licejskega pola podali na dobrodelni sprehod. V goriški Emporij solidarnosti in Caritas smo nesli hrano z daljšim rokom trajanja in obleke za družine v stiski. Prostovoljki Emporija sta nas seznanili z delovanjem ustanove. Danes se do njih obrne približno 900 družin v stiski. Število potrebnih nas je seveda presenetilo, a obenem potrdilo v naši skrbi za dobrobit bližnjega. 
Iz srca se zahvaljujem vsem dijakom in vsem profesorjem, ki so se širokodušno udeležili naše pobude.
 
Prof. Solange Degenhardt, referent za humanitarne dejavnosti in dijaki trienija zavoda Žiga Zois.

Dobrodelna akcija Dandarù

Spoštovani dijaki, starši, profesorji in neučno osebje!
V  sodelovanju z dijaki 3., 4. in 5. razreda Žiga Zoisa pripravljamo dobrodelno akcijo 
 

DANDARÚ 4

-dobrodelni sprehod-
Akcija bo potekala v 
 

petek, 9. junija 2017,

od 12.15 do 14. ure.

 
Na dobrodelni sprehod so vabljeni dijaki in profesorji zavodov Cankar-Vega-Zois in licejskega pola. Dijake bodo spremljali  profesorji, ki si tega želijo in ki imajo takrat pouk. Profesorji naj se sami odločijo, če se nam želijo pridružiti. Zbrali se bomo ob 12.15 pred glavnim vhodom. Odšli bomo peš do »Emporija solidarnosti« (ul. Faiti, 15),  kjer bomo pustili naše darove.
Zbirali bomo hrano z daljšim rokom trajanja in obleke, ker število ekonomsko ogroženih družin stalno narašča.
 
DANDARÚ 4
Prosimo te, pomagaj tudi ti!!!            
 
                                                                                           Dijaki trienija in prof. Solange Degenhardt 
                                                                                           Referent za humanitarne dejavnosti
 

Klassenfahrt nach Klagenfurt

Am 12. Mai sind die ersten und die zweiten Klassen der Žiga-Zois-Schule nach Klagenfurt gefahren. Am Morgen war es regnerisch, dann aber sonnig und warm.
Zuerst haben wir die Zweisprachige Handelsakademie besichtigt. Der Schulleiter Prof. Pogelschek hat uns empfangen und die Schule vorgestellt. Die SchülerInnen sprechen  und lernen hier Slowenisch und Deutsch. Dann wurden wir in fünf Gruppen aufgeteilt und sind in die Klassen gegangen. Die zweiten Tourismusklassen haben das Projekt „Moja meja-Meine Grenze“ präsentiert. In der Klasse haben wir die Schülerinnen und Schüler kennen gelernt und mit ihnen gesprochen. Sie sehen sehr sympathisch aus. Wir haben sie zu uns nach Görz eingeladen.
Nach dem Besuch sind wir in die Innenstadt gefahren. Im Landhaus haben wir den Wappensaal mit dem Fürstenstein besichtigt. Der Saal ist wunderbar. Die Führung war in der deutschen Sprache. Wir haben auch im Sitzungssaal des Kärtner Parlaments gesessen. Es war sehr interessant. Auf dem Neuen Platz haben wir den großen Lindwurmbrunnen und das Maria-Theresien-Denkmal gesehen. In der Fußgängerzone haben wir die schöne Kramergasse mit dem Wörthersee Mandl gesehen, den Alten Platz, das alte Rathaus mit dem Innenhof, die Wienergasse und noch die Pfarrkirche. Auf dem Alten Platz haben wir Interviews gemacht.
Unsere letzte Sehenswürdigkeit war der Herzogstuhl auf dem Zollfeld.
Um 17 Uhr haben wir Kärnten verlassen. Das war wirklich ein sehr schöner Freitag. Wir haben viel Neues kennen gelernt und auch viel Spaß gehabt.
 
2T und 2UFM der Žiga-Zois-Schule
 

Ustvarjamo biologijo

Dijaki 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri so v sklopu odkrivanja celice in njenih delov svojevrstno oblikovali modele celične membrane. Pri tem so uporabili različne nove in rabljene materiale in na ta način izkazali veliko kreativnosti. S tem pa so (upajmo) razumeli tudi, kaj je membrana in kako deluje.
Vsi dijaki so se pri tem delu potrudili in rezultati so očitni (glej modele). Izdelki so res dobri.

Sofijino pismo /2

Draga profesorica, odgovarjam z zamudo, saj sem tako zaposlena, da včasih ne utegnem niti pregledati  svoje pošte.
Moje življenje je zelo pestro: včeraj sem se vrnila v zimsko Kanado iz toplih krajev, kjer sem preživela čudovit teden s svojo tukajšnjo družino. Tam sem tudi plavala z delfini, kar je bilo zame enkratno in nepozabno  doživetje.
 
Čas beži, saj je minilo že sedem mesecev od mojega prihoda. Izvedela sem, da so se moji sošolci zelo zabavali na šolskem izletu. Sara mi je posredovala naloge in vaje iz nemščine, da bom lahko nadoknadila zamujeno. Prav tako sem se dogovorila z njo in Martino, da se bomo poleti učile skupaj in ponovile snov letošnjega leta.
Čeprav ste na drugem koncu sveta, pa novice potujejo... Tako sem izvedela,  da je naša šola  pristopila k zanimivemu projektu v zvezi z Združenimi narodi, pri katerem je sodeloval tudi Saša. Upam, da bom tudi jaz lahko  sodelovala pri tem.
Komaj čakam, da bom lahko svojo izkušnjo delila s sošolci. Pogrešam pa tudi vaše lekcije, saj sem prav zaradi oddaljenosti, tu, v Kanadi,  spoznala pravo vrednost naše šole.
 
Sofia

Delavnica kreativnega pisanja

Dijaki 3.in 4. razreda zavoda Žige Zoisa, smer uprava, finance in marketing, smo se v marcu srečali s pesnico Majo Vidmar. Gre za vidno predstavnico slovenske poezije doma in v tujini. Izdala je številne  pesniške  zbirke, med njimi pravo uspešnico z naslovom  Razdalje telesa. Za svoje pesmi je prejela odmevne  nagrade, med njimi Jenkovo nagrado, nagrado iz Prešernovega sklada itd. Njeno delo so prevedli v številne jezike.
V Novi Gorici rojena pesnica je pri nas vodila delavnico kreativnega pisanja. V prijetnem in sodelovalnem vzdušju sta dve šolski uri prehitro minili. Upajmo, da bomo s tovrstnimi pobudami, ki spodbujajo osebnostni razvoj, pomagajo pri ubesedovanju čustev in domišlijskega sveta, nadaljevali tudi prihodnje leto.
Dijaki 3. razreda Ž.Zoisa
 

"Turisti" srebrni na 14. festivalu Več znanja za več turizma

V sredo, 1. februarja 2017, je potekal 14. mednarodni festival Več znanja za več turizma na sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani. Dijaki 1. in 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri so se letos prvič udeležili tega tekmovanja, ki ga vsako leto razpisuje Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za poklicno izobraževanje. Na tržnici v Ljubljani so predstavili turistični paket z naslovom "Moja meja/Il mio confine". Glavna naloga dijakov in dijakinj je bila, da so se v sklopu teme postavili v vlogo turističnih vodičev in oblikovali turistični program za ogled obmejnega prostora med Gorico in Novo Gorico. Preizkusili so se v vodenju, poznavanju znamenitosti, orientiranosti v prostoru ter podajanju informacij. Tekmovalna ekipa je za svoje dobro opravljeno delo osvojila srebrno priznanje.

Nagrajevanje natečaja Spoznaj borzo - Conoscere la borsa

Tudi letos so dijaki Tehniškega zavoda Cankar – Vega – Zois uspešno tekmovali na natečaju Spoznaj borzo – Conoscere la borsa, ki ga organizira Deutscher Sparkassen Verlag GmbH iz Stuttgarda. Na natečaju sodelujejo dijaki višjih srednjih šol iz Italije, Nemčije, Španije, Luksemburga in Švedske. Sodelovanje na natečaju je goriškim dijakom omogočila Fundacija goriške hranilnice - Fondazione cassa di risparmio di Gorizia, ki je dijakom in profesorjem plačala predvideno vpisnino in nudila profesorjem tehnično pomoč za izvedbo natečaja.
FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT