Ekskurzija v Ljubljano in Stično

Drugi in tretji razredi zavodov Zoisa in Vege  smo se konec oktobra odpravili na ekskurzijo  v Slovenijo. Cilj izleta je bil obisk Zavarovalnice Sava, Narodne in univerzitetne knjižnice, ogled Ljubljane in samostana v Stični. V zavarovalnici Sava sta nam zaposlena predstavila delovanje zavarovalnice, pokazala sta nam reklamne posnetke, nas pogostila z rogljički in nam povedala nekaj zanimivosti o pozavarovalnicah. Nato smo si ogledali NUK, ki se nahaja v starem mestnem jedru Ljubljane in je čudovita Plečnikova zgradba. To je največja knjižnica v državi. Na žalost  nam niso dovolili, da bi vstopili v veliko čitalnico, saj bi tako lahko motili uporabnike.

Po kosilu smo se odpeljali v Stično. Gre za najstarejši delujoči samostan na Slovenskem in obenem za edini, kjer živijo patri cistercijanci, ki večino svojega časa posvečajo molitvi in delu(ora et labora). Znani prebivalec te impozantne srednjeveške zgradbe je bil zeliščar pater Simon Ašič. Njegovo dediščino predstavlja zeliščna lekarna, kjer prodajajo najrazličnejše čajne  mešanice ter  druge  naravne izdelke.  V samostanu, kjer mi je bil zelo všeč tudi križni hodnik, je nastal sloviti stiški rokopis, ki med drugim vsebuje zapis prve slovenske pesmi.

Po obisku samostana smo se vrnili v Ljubljano, kjer smo si v spremstvu vodiča ogledali mestno jedro, nato pa smo imeli na razpolago še nekaj prostega časa, ki smo ga seveda s pridom izrabili. Izlet , ki nam ga je po posredovanju Andreje Duhovnik, višje svetovalke za slovenske šole v Italiji , omogočilo Ministrstvo za šolo in šport RS, je bil zelo poučen in zanimiv. Bilo je tudi veliko veselega  druženja in upam, da bo takih pobud še veliko.

 

Pija Prijon

3.razred Ž.Zoisa