Tehniški zavoda Ž. Zois – uprava finance in marketing

Sedaj pa je čas da se predstavimo mi, UFM-jevci… Kdo? Kaj je to?
Mi smo Žiga Zoisovci, tisti ki se ukvarjamo z Upravo, Financo in Marketingom, je tako jasno? Ne še? … no prav, pa se bomo lepše predstavili. Dajte nam par minut vašega časa, pa bo.
Mi smo tisti, ki ne dovolimo da nam bi drugi pisali zgodovino na hrbet. Mi smo tisti, ki imamo radi originalne zamisli in konkretnost, samostojnost, ki radi nekaj ustvarimo in naredimo! Med našimi vrstami lahko dobite zelo zanimive ljudi, ki so obenem radovedni, korajžni in podjetni.
Naša šola nam daje orodja, da bomo lahko uresničili naše poslovne cilje; seveda vnaprej podčrtamo, da podobno kot na drugih višjih študijskih smereh, tudi mi v prvih dveh letih šolanja študiramo mnogo »transverzalnih« predmetov, takih ki so nujni potrebni vsakemu sodobnemu človeku (npr. književnost, zemljepis, kemija in fizika, informatika), in tudi mi se učimo jezikov – seveda poleg slovenščine in italijanščine – tudi nemščine in angleščine, da bomo pravi svetovljani! Ampak poleg vsega tega mi še poglabljamo, vseh pet let šolanja, posebne predmete, kot npr. predmet gospodarskega poslovanja, da bomo znali krmariti naše podjetje (ali tisto pri kateremu se bomo zaposlili) po raznih vodah (saj dobro vemo da le te niso vedno tople in mirne). Pridobivali bomo znanja o gospodarstvu in splošnem poslovanju, o planiranju, bilancah, marketingu. Za celo dobo našega šolanja se ukvarjamo tudi z pravom in politično ekonomijo, tako da bomo poznali naše pravice in dolžnosti, da jih bomo znali uporabljati in spoštovati, npr. pri pogajanju, pri zaposlovanju, pri organizaciji našega dela (in osebnega življenja). Pri tem študiju se bomo zazrli preko državnega prava v pravo Evropske unije, ne da bi zanemarili mednarodnega pogleda. Ravno tako tudi pri politični ekonomiji; saj ob etičnih in obenem donosnih izbirah, bomo dvignili naše splošno blagostanje, katero bo pripomoglo državni, evropski, oz. svetovni blaginji (welfare economics).
Tako. Smo bili sedaj dovolj jasni? Naši profesorji nam še pravijo da ob koncu petih let šolanja bomo UFMjevci imeli čvrste korenine in močne peruti, da bomo po naši izbiri, možnostih ali željah, lahko že ustanovili naše podjetje, ali pa se zaposlili, mogoče pa nadaljevali polet do nadaljnjega univerzitetnega študija. Mnogo je izbir in vrat ki vam naša smer odpira!
Samo še nekaj… da ne boste narobe mislili, da samo za klopmi sedimo … vedite da je na naši smeri zelo živahno, saj imamo seveda delovno prakso, in se udelježujemo raznih tekmovanj (kot npr. POPRI, Spoznaj borzo – Conoscere la borsa) in programov ( kot Ladja zakonitosti, ali SLOMEJCI, ki popelje zmagovalce na obisk evropskega parlamenta v Bruselj), poleg seveda še mnogih poučnih ekskurzij in večdnevnih šolskih izletov; po Sloveniji in Italiji, ali na ogled evropskih prestolnic. Smo kaj pozabili? Mogoče ravno najzanimivejše, zato pa pridite na ogled, kadarkoli – po dogovoru – boste dobrodošli! Pridite, ne bo vam žal!