Tehniški zavod Jurij Vega – informatika in telekomunikacije

Hej, srednješolec … si se kdaj spraševal, kaj je računalniški oblak? Kaj bo iz njega padalo? Sneg, dež ali … podatki?
Na zavodu Vega seveda ne bomo govorili le o oblakih, temveč boš spoznaval/a računalništvo iz vseh zornih kotov; od dolgočasne teorije do zabavne prakse v laboratorijih!
Uporabljal/a boš računalnik na tako raznolike načine, da ti bo v pomoč za katerokoli drugo opravilo (tudi za grafično ilustracijo vabil za tvoj rojstni dan – ustvarjal boš take, kakor jih ni še nihče).
V glavnem se bo tvoja pot začela s spoznavanjem kovinske ŠKATLE in njenih elektronskih komponent. Takoj za tem se bomo spustili v globine binarnega številskega sistema. Med ničlami in enicami bomo spoznavali delovanje računalniških delov in programske opreme (SOFTWARE).

Informatiko mešamo z zakoni elektronike in skupaj razvijamo projekte z ARDUINOM (na iskalniku Google preišči, kaj to je) ). Že v drugem letniku boš imel/a toliko znanja, da se boš lahko sam/a zabaval/a z možnostmi, ki ti jih nudi svet ARDUINA.

Matematika, čeprav ni tako priljubljena, je eden izmed ključnih predmetov naše šole in se njene osnove uporabljajo prav povsod, od računanja ostankov pri plačilu v restavraciji do k-o-m-p-l-e-k-s-n-o-s-t-i algoritmov (- kaj so to? – Ne skrbi, gre za zelo enostavno zadevo). Geometrijske like boš iz zvezkov risal/a na ekran in iz teh oblikoval/a še 3D modele. Če boš želel/a, boš lahko modele tudi tiskal/a s 3D tiskalnikom (poglej na naši spletni strani, kako se naši dijaki zabavajo).

Informatični predmeti bodo postali vedno bolj specifični, tako tudi terminologija, ki jo boš še posebno spoznaval/a v angleškem jeziku, saj je dandanes večina informacij v angleščini. Pri nas si boš ustvaril svojo spletno stran, spoznal najboljše načine shranjevanja podatkov, meje varnosti sistemov in pravila, po katerih se informacije izmenjujejo po spletu in med posameznimi računalniki.

Si kdaj poskusil/a organizirati LAN PARTY? Katere so težave povezovanja več računalnikov v skupno mrežo?

Naučil/a se boš, da ima vsaka težava rešitev in da je ključ rešitve skrit v temeljiti analizi problema. Učni načrti so prilagojeni lokalnim in svetovnim standardom. Obravnavani programski jeziki so najpogostejši in najbolj razviti po svetu.
Pridi tudi ti in spoznaj svet informatike z nami, ne boš se le zabaval/a, a se boš tudi veliko naučil/a in bo to tudi zelo dobra osnova za nadaljnji študij na univerzi ali pa za službo!