By my side/Ob meni/Accanto a me

Takšne in drugačne meje

V petek, 4. novembra, smo se nekateri razredi naše šole udeležili predstavitve razstave By my side / Ob meni / Accanto a me. Z nami se je pogovarjala kuratorka razstave Eva Kraljić, ki nam je na zelo preprost, a razumljiv način, predstavila razstavo, ki jo gostimo na glavnem vhodu šole Vega, del razstave pa je na spletu. Govorili smo o mejah po svetu, najbližja nam je prav gotovo meja med Gorico in Novo Gorico (Slovenija). Predstavila nam je šest mej po svetu: v Belfastu, Nikoziji, Berlinu, Mostarju in med dvema Goricama.

BELFAST
Belfast ni ne v geografskem pogledu in niti iz političnega pogleda mejno mesto. Konflikt se je v Belfastu začel leta 1922 in je potekal med anglikanci in irskimi kristjani. Meje tu imenujejo črte miru. Tu imamo kar nekaj metrov visokih zidov, ki se razlikujejo po obliki. Zgradili so jih, da bi preprečili spopade med prebivalci različnih četrti. Otroci morajo v šolo po točno določeni poti, da ne bi hodili po predelu druge četrti.

NIKOZIJA
V Nikoziji so se ljudje že spoprijateljili s tem, da živijo z mejo. Ta meja je nastala ob spopadu med Grki in Turki. Letališče v Nikoziji je zaprto že od leta 1974 in je še sedaj porušeno in neuporabno. Ena od glavnih ulic, ki povezuje oba predela otoka, je bila leta 2008 ponovno odprta. Na eni strani meje najdemo zelo podroben zemljevid turističnih znamenitosti, na drugi strani meje pa imamo prazno območje, ki je označeno kot “zasedeno polje”.

BERLIN
Po padcu berlinskega zidu leta 1989 je ostalo na tem območju veliko praznih mestnih predelov. Nekatere so uredili že v 90. letih prejšnjega stoletja, drugi pa so morali na zanimanje investitorjev čakati več časa. V zadnjih dveh desetletjih se je gospodarska rast na predelih nikogaršnje zemlje zelo povečala, saj so tu zgradili veliko pisarniških stolpnic, nakupovalnih središč, luksuznih stanovanj, hotelov in veliko večnamensko areno.

MOSTAR
Meje na prvi pogled niso takoj vidne, ko pa se pogovoriš s prebivalci, postane takoj jasno, kje je meja. Ta se ujema s frontno linijo med jugoslovansko vojno, ki je v začetku 90. let v Mostarju zahtevala 2000 življenj. V nekaterih predelih mesta je še videti ostanke vojne. Razlika je v infrastrukturi, na eni strani se da opaziti cerkvene zvonike, na drugi pa minarete in mošeje. Tu je veliko stenskih poslikav, za mostarsko mladino, ki si želi znebiti podobe razdeljenega mesta.

GORICA/NOVA GORICA
Med dvema mestoma imamo državno mejo, ki je skoraj nihče ne čuti. Prečkanje te meje je postalo v naših časih že normalno, saj jo vsak dan prečkamo in se sploh ne zavedamo razlike med mestoma. To nam zgleda samo eno povezano mesto v dveh različnih državah. Ostalo je le še nekaj spominov na mejo. Ljudje se zaradi več razlogov premikamo na ono stran meje, saj je to dovoljeno brez nobene ovire.

Razstava bo na ogled še nekaj časa na šolskih hodnikih šole Cankar – Zois – Vega, in sicer ob vhodu na smer Vega. Lepo vabljeni na ogled.

Matej Corsi in Juri Benetti, 1. Vega