Spoznavanje teritorija z naravoslovnega in zgodovinskega vidika

Vsi dijaki slovenskega tehničnega in licejskega pola smo se v soboto, 8.10.2022 udeležili naravoslovno-zgodovinske pobude, ki je predvidevala pohod po kraških in briških poteh ter spoznavanje teritorija z naravoslovnega in zgodovinskega vidika. Vsak letnik dijakov je imel namenjeno različno destinacijo. Peti razredi smo si ogledali Zagraj in Sredipolje (Redipuglia).

Zbrali smo se na zagrajski železniški postaji ob 8.30 zjutraj tam začeli z našo delovno soboto. Vreme je bilo lepo in sončno, zato smo predvidevali, da nas bo sonce prijetno ogrelo med potjo. Najprej smo se odpravili na daljši sprehod do postojanke za prvo pomoč, ki se nahaja na stezi med Zagrajem in Sredipoljem. Pot ni bila vedno enostavna, saj smo večkrat naleteli na strmine in vzpetine, ki so naš pohod kar popestrile. Ko smo prišli do dogovorjenega cilja, nam je profesor Piasentier spregovoril o tistem, kar smo imeli pred očmi. Povedal nam je, da je tam nastala tretja armada, iz katere izhaja tudi ime samega naselja Terza Armata. Opisal nam je življenjske razmere vojakov med prvo svetovno vojno, s posebnim poudarkom na življenje v jarkih. Higienske razmere so bile skromne in tudi hrane ni bilo veliko, zato so se morali vojaki prehranjevati celo z raznimi glodavci, ki so jih lovili po bližnjih gozdovih. Zime so bile mrzle in tudi burja jih je močno ovirala.

Nato smo se odpravili do kostnice v Sredipolju, kjer se nahaja največji spomenik padlim v prvi svetovni vojni v Italiji. Za grobnicami se vzpenja 22 visokih stopnic, ki po abecednem vrstnem redu hranijo posmrtne ostanke 39.857 prepoznanih vojakov in nekaj generalov in poveljnikov. Poleg njih je pokopanih skoraj 60.000 ne identificiranih vojakov. Med generali najbolj izhaja velika grobnica iz rdečega marmorja vrhovnega poveljnika tretje armade Emanuela Filiberta Vojvoda D’Aosta. Ogledali smo si tudi kapelo na griču Sv. Elija. Naš obisk v Sredipolju se je končal na Avstro Ogrskem pokopališču, kjer se počiva okoli 14.500
vojakov.

Sobotna dejavnost se je zaključila ob 13.30 pred železniško postajo v Zagraju.
Šolska ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna, saj nas je spomnila, da vojne prinašajo same grozote. Kljub temu, zgodovinski dogodki nas niso dovolj izučili, saj na svetu je še vedno veliko vojn.