V spomin predsednika evropskega parlamenta

Dne 15. decembra smo tretji razredi tehničnega pola spremljali neposredni prenos iz evropskega parlamenta. Ogledali smo si podelitev nagrade Saharov 2021 Alexeju Navalnyju.

Alexej je znan aktivist in eden izmed največjih kritikov Putina. 2. februarja 2021 so ga obsodili na dve leti in pol zapora. Alexej je odprl oči ljudem s tem, da je postavil v slabo luč predsednika Putina. Objavil je svoje posnetke in pronacionalistične izjave, ki naj bi predstavljale sovraštvo do Rusije. Nagrado je dvignila njegova hčer, ker Alexeju ni bilo dovoljeno biti prisoten.

Nagrado je podelil takratni predsednik evropskega parlamenta David Maria Sassoli. Bil je znan novinar, televizijski voditelj in poddirektor TG1 ter politik. Gospod Sassoli nas jena žalost 11. januarja 2022 zapustil zaradi zapletov imunskega sistema. Bil je zelo cenjen in previden pri opravljanju svojega dela, zato tudi ljubljena oseba.

Ker smo se v razredu veliko pogovarjali o njem, nam je bilo ob prejemu novice, zelo žal. Minil je le en mesec od njegovega govora v evropskem parlamentu za nagrado Saharov 2021, kateri smo mi sledili, zato se nam je zdelo nemogoče, da je odšel.