POUČNI IZLET V PRAGO (od 18. 3. 2019 do 22. 3. 2019)

Od vekomaj je znano, da je za vsakega dijaka izlet najlepši trenutek v celem šolskem letu. Letošnja izkušnja dijakov tretjih razredov tehniškega pola se je pričela na deževno jutro v poznem marcu, ko so polni navdušenja in pričakovanj skočili na avtobus, ki je imel nalogo jih pripeljati do češke prestolnice, ki so jo v prejšnjih mesecev nestrpno sanjali.

Po poti so se za krajši čas ustavili v Salzburgu, kjer so imeli možnost se sprehoditi po mestnih ulicah in blažiti lakoto v želodcih. Na žalost pa ni minilo dolgo do trenutka, v katerem so urni kazalci bili usmerjeni na uro odhoda, in tako so se fantje, dekleta (in profesorji) spet odpravili na pot, opuščajoč za sabo skrivnosti Solnograda. Preostala pot do Prage je bila sicer še dolga, a glasba in družabnost sta bili vsem v pomoč, tako da so dijaki po dobrih enajstih urah vožnje v daljavi zagledali luči prestolnice. Kmalu potem so bili že vsi v svojih sobah in se na glas pritoževali glede kakovosti večerje, ki jo je nudil hostel.

Noč je ponudila dijakom nekaj počitka, a drugo jutro so se že navsezgodaj odpravili na ogled mesta, po katerem jih je skozi do predzadnjega dne spremljal nasmejani vodič skupaj s svojimi  ne-prav-tako-smešnimi šalami. Občudovali so stolnico svetega Vida in njene osupljive steklene mozaike, se sprehodili okoli gradu in predsedniške palače, ter prisluhnili zgodovinskim dogodkom in legendam, ki so zaznamovale tiste kraje. Nato so prvič prečkali Karlov most, in skozi Staromestni trg, kjer so se bežno ustavili, da bi si ogledali astronomsko uro oz. orloj, dospeli na  glavni trg. Tu so dijaki uživali v krajšem trenutku avtonomije, ki mu je sledila ena izmed najbolj pričakovanih točk izleta, in sicer ogled znamenite pivovarne Staropramen, kjer sta bila za dijake organizirana interaktiven tour muzeja in pokušnja piva. Marsikdo pa je ostal krepko razočaran, saj so se uslužbenci pri šanku trdno držali prepovedi prodaje alkohola mladoletnikom. Po tem grenkem trenutku so se učenci nabrundani vrnili v svoje sobe in k surovim testeninam, nekateri izmed njih pa so se še podali na nočni sprehod po mestu v spremstvu profesorjev.

Tretji dan je zaznamoval popoldanski obisk tovarne in muzeja podjetja Škoda, kjer so dijaki spoznali zgodovino avtomobilske znamke in se podali v podrobnejše opazovanje cikla produkcije avtomobilov po različnih predelih tovarne.

V jutranjih urah četrtega dneva so dijaki obiskali Narodni muzej tehnike, katerega je ogled, zaradi velikosti in številnosti njegovih raznoraznih dvoran (najbolj priljubljena je bila sicer glavna), prevzel kar nekaj časa. Po tej izkušnji so se dijaki in profesorji zadnjič poslovili od vodiča in se podali na samostojen ogled mesta, kjer je vsak imel možnost poglobiti dele Prage, za katere ni bilo dovolj časa med vodenim ogledom. Dijaki so se torej razdelili po prestolnici, a prav vsi so imeli na svojih seznamih eno skupno točko, in sicer znameniti John Lennon Wall, mestni zid posvečen slavnemu članu britanske skupine Beatles. Na zadnjo noč pa so profesorji le uslišali prošnje tistih, ki so si želeli iti v disko in jih tako pospremili v Karlovy lazne.

Tako se je izkušnja dijakov v češki prestolnici zaključila, saj so se na zadnji dan že zgodaj zjutraj začeli voziti proti domu. Med vrnitvijo so se še ustavili v Češkem Krumlovu, vasici, ki spada med Unescove kulturne dediščine. V večernih urah so se navsezadnje vrnili pred šolo v Gorico, kjer je vsak ubral svojo pot domov in v postelji obujal najlepše spomine iz komaj doživete izkušnje.

Jakin Lucas, Ferfolja Ivan, 3.Vega