Obisk mednarodne turistične borze BIT v Milanu

DIJAKI ŠOLE ZOIS – SMER TURIZEM

NA MEDNARODNI TURISTIČNI BORZI BIT V MILANU

V nedeljo, 10. februarja,  smo se dijaki tretjega in četrtega razreda tehniške šole Zois – smer turizem iz Gorice odpeljali v Milan na ogled Mednarodne turistične borze BIT. Sejem se je odvijal od 10. do 12. februarja in je drugi največji turistični sejem v Evropi. Na sejmišču sta bila 2 paviljona, od katerih je bil eden namenjen italijanskemu, drugi pa svetovnemu turizmu.

Dijaki smo si lahko prosto ogledali sejmišče in tako imeli možnost primerjanja ponudb v zvezi z najnovejšimi turističnimi destinacijami. Vsaka stojnica je na svoj način promovirala značilnosti in ponudbo izbranih krajev. Navdušili smo se nad Paragvajsko stojnico, ki sicer ni bila prav velika, a nas je pritegnila z živimi barvami in bogatimi brošurami, ki so bile tam na voljo. Presenečeni pa smo bili nad dejstvom, da v državi, ki ima toliko čudovitih naravnih znamenitosti, ni prav velikega prihoda turistov. Slovenska stojnica je promovirala predvsem termalni in kolesarski turizem. Še najbolj so nas navdušili s promocijo glampiranja. Med italijanskimi stojnicami se je najbolje predstavila Sicilija, ki je prikazala ponudbo obmorskega turizma ter privabljala obiskovalce s peščenimi plažami in projekcijami na mega zaslonih. Tudi Dežela FJK je imela svoj razstavni prostor, kjer so promovirali motor – bike turizem, pa tudi obmorski in gorski. Kot novost naj navedemo vodnik po vinskih cestah po FJK, ki so ga delili mimoidočim.

Naslednjega dne pa smo se dijaki v jutranjih urah sprehajali po centru mesta Como in se peljali s čolnom ter tudi s tiste perspektive občudovali čudovito pokrajino ter objezerske vile. Popoldne  smo se vrnili v Milan, kjer smo si ogledali center in znamenitosti,  kot so na primer Duomo, galerija Vittorio Emanuele, operna hiša Scala, znamenito ulico via Montenapoleone in Castel Sforzesco.

Dijaki sami smo opravljali različna opravila, ki jih med izleti opravljajo turistični delavci. Tako smo se nekateri vživeli v vlogo vodnika, drugi v vlogo animatorja, ostali pa so bili za spremljevalca. Po dvodnevni ekskurziji smo se vrnili domov obogateni z novim znanjem in izkušnjami, kar je izpopolnilo in okrepilo naš šolski kurikulum.

Dijaki 3.T in 4.T