Strokovna ekskurzija na Vipavsko

V petek, 5.10.2018, smo se dijaki 3. in 4. letnika turistične smeri in smeri uprava, finance, marketing, odpravili na ekskurzijo na Vipavsko.

Najprej smo si ogledali Vipavo, glavni trg z baročnim dvorcem grofov Lanthieri, izvir reke Vipave in egipčanske sarkofage na tamkajšnjem pokopališču, nato pa smo se odpravili v Ajdovščino. Tam smo najprej stopili v hišo umetnika Vena Pilona in prisluhnili dogodivščinam iz njegovega življenja ter jih povezovali s tam razstavljenimi slikami in fotografijami. Po končanem ogledu je sledila krajša pavza, nato pa nas je pot odnesla mimo rimskega utrjenega vojaškega tabora Castra ad Fluvium Frigidum do podjetja Fructal. Zelo nas je navdušilo ustekleničevanje in pakiranje sokov. Res je bilo zanimivo gledati, kako hitro po tekočem traku tečejo stekleničke, na katere kar skačejo zamaški in nalepke. V eni uri naj bi napolnili kar 32.000 steklenic.

V hotelu Gold club nas je pričakalo okusno kosilo. Popoldan smo se ustavili še v vasici Goče, ekskurzijo pa zaključili v Štanjelu. Ogledali smo si galerijo Lojzeta Spacala, se sprehodili po mestecu in se ustavili tudi v Ferrarijevem vrtu. Domov smo se polni novih izkušenj in spoznanj vrnili pozno popoldan.

Ekskurzijo je omogočilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, za koordinacijo je poskrbel Zavod RS za šolstvo.

 

Laura Drašček, 3.T