Tristo udeležencev na mednarodni konferenci BRI-ES 2018

Mednarodna konferenca BRI-ES (Bridging Industry with Secondary and Post-secondary Education) je letos potekala 15. marca v kraju Pasian di Prato in je k svoji četrti izvedbi privabila najvišje doslej zabeleženo število udeležencev, več kot 300 dijakov in odraslih iz šol in podjetij iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Dijaki goriških in tržaških slovenskih šol so v živo preizkusili sodelovanje med izobraževanjem in industrijo, saj so si organizacijo letošnje konference delili prav tehniški šoli Cankar-Vega-Zois iz Gorice in J. Stefan iz Trsta ter zavod za poklicno izobraževanje in usposabljanje Enaip v sodelovanju s Šolskim centrom Škofja Loka.

Celodnevno mednarodno srečanje se je začelo z jutranjim sprejemom na glavnem sedežu zavoda Enaip v Pasian di Prato, kjer so dijaki in dijakinje turistične smeri Tehniške šole Cankar-Zois pričakali udeležence in  poskrbeli za prijavo in usmerjanje številnih sodelujočih partnerjev.

Z uvodno predstavitvijo zaporedja delovnega srečanja Krištofa Debeljaka, enega izmed pobudnikov in koordinatorjev Bri-esa ter profesorja na Šolskem centru v Škofji Loki, so sledili nagovori Paole Stuparich, glavne direktorice zavoda za poklicno izobraževanje in usposabljanje Enaip, Primoža Stranija, ravnatelja udeleženih tehniških šol Cankar-Vega-Zois iz Gorice in J. Stefana iz Trsta, generalnega konzula Republike Slovenije v Trstu Vojka Volka, občinskega predstavnika Pasiana di Prato, odbornika Lucia Rive, ter profesorja šole J. Vege Petra Ferfoglie, ki je prisotnim posredoval pozdrave in sporočilo ravnatelja deželnega šolskega urada Igorja Giacominija.

Konferenca je stopila v živo z delavnicami mehatronike, lesne industrije, avtomehanike in avtokleparstva s praktičnim delom vseh sodelujočih dijakov, ki so se sporazumevali v angleškem jeziku. V narodnostno mešanih skupinah so reševali zastavljene naloge, ki so jih v popoldanskem delu konference predstavili zbranemu občinstvu. Istočasno so profesorji udeleženci prisluhnili predavanjem različnih koordinatorjev, učiteljev in predstavnikov industrijskih stvarnosti iz sodelujočih držav, iz Selc (SLO), Zagreba, Beljaka, Slavonskega Broda, Škofje Loke in Trsta. Svoj pogled na izobraževanje in potrebe delovnega sektorja sta nazorno izpostavila predstavnika podjetja Wartsile, ki sta osvetlila izmejavo šola-delo iz perspektive delodajalcev. Govorniki so debatirali o pomenu sodelovanja med različnimi ustanovami in potrebah lokalne družbe oziroma mednarodnih podjetij, kajti najdejo se podobne rešitve različnim poklicnim težavam.

Zaključek srečanja je bil v znamenju dijaškega sodelovanja z izdelavo simboličnega končnega izdelka, in sicer lesenega oz. pločevinastega mostu, ki predstavlja povezovalni ključ mladih generacij v dobi novih poklicnih izzivov. Dijaki tržaškega oddelka Grafike in dizajna in šole Enaip pa so vrstnike v delavnicah in profesorje na predavanjih ves čas s snemalno kamero in fotografskim apartom spremljali ter sestavili kronikalno predstavitev celotnega mednarodnega srečanja.  Most je simbol projekta, ki odlično ponazarja zamisel teh srečanj: gre za povezovanje različnih strokovnih realnosti, okoljskih specifik in organizacijskih praks ter vzporejanje izobraževalnega šolskega procesa s povpraševanjem poklicnih profilov v industrijskem podjetništvu oziroma vedno bolj tehnološkem in sprofesionaliziranem svetu dela.