OBISK ZKB V SOVODNJAH

V četrtek, 1. marca, smo se dijaki 2. razredov tehniškega pola udeležili poučne dejavnosti na Zadružni kraški banki v Sovodnjah ob Soči.

Gospod Martin Vidali nam je najprej predstavil zgodovino slovenskega bančništva v Italiji. Presenetilo nas je, da so na teritoriju bile prisotne prve zadružne banke že v začetku dvajsetega stoletja. V vsaki vasi je bila ena banka. Ljudje so se posluževali zadrug, kjer so shranjevali denar, banke pa so ga upravljale. V tem obdobju je do Opčin prišel tramvaj in tako se je razvilo gospodarstvo.

Današnja Zadružna kraška banka je produkt spojitve bank iz Sovodenj, Doberdoba, Nabrežine in Opčin. Prisotna je v skoraj vseh občinah v goriški in tržaški pokrajini.

 

Zadružna kraška banka je vključena v družbo Cassa Centrale Banca, to pomeni, da je bolj konkurenčna, saj lahko nudi boljše storitve. Čeprav spada v italijanski sistem bank, so v statutu zagotovili slovenščino kot poslovni jezik. V bodočnosti bo ZKB lahko verjetno še naprej delovala, saj imajo podporo družbe, ki finančno jamči, da je lahko banka napredna in konkurenčna.

 

Banka nudi veliko storitev: shranjevanje denarja, hipotekarne kredite za gradnjo hiše, sprejemanje čekov itd. Ko banka upravlja z denarjem varčevalcev računa provizijo nad shranjenim denarjem. To je glavni prihodek banke. Gospod Vidali nam je pokazal bilanco banke s prihodki in odhodki. Videli smo, da banka posluje z dobičkom. Poleg tega je banka povezana s teritorijem, saj pomaga pri izdaji društvenih knjig in štipendij za dijake in študente.

 

Delavci so nam pokazali, kako je denar shranjen v banki, in sicer v  železnih škatlah, ki jim pravimo trezor, ali s tujko caveau. S posebno mašino štejejo denar. Na nekaterih poslovalnicah imajo tudi sefe, v katerih shranjujemo nakit. Zelo smo bili navdušeni, ko smo videli veliko vsoto denarja.

 

Nad ogledom smo bili zadovoljni in upamo, da se bomo lahko še kdaj vrnili.