ODKRIVANJE KRASA

V četrtek, 25. januarja, smo bili dijaki bienija vseh treh smeri v Doberdobu. Na Gradini sta nas sprejela predstavnika društva Rogos, Tina Klanjšček in Simon Ferfoglia, in nas vodila v odkrivanju Krasa in kraških zanimivosti pod in nad površjem.

Ob vhodu v muzej nas je »sprejela« velika estavela. Spoznali smo, da je to posebnost kraških jezer in tudi Doberdobskega jezera. Skoz njo se voda pretaka v jezero, ko je tu malo vode in iz jezera , ko je tu veliko vode. Ob njej smo lahko videli tudi kraške pojave pod in nad površjem, te smo potem videli tudi zunaj med vodenim ogledom.

V Doberdobskem jezeru najdemo tudi jeguljo, ki živi v sladki vodi, a se razmnožuje v slani vodi. Zato se v času razmnoževanja odpravijo na dolgo pot, saj gredo do Sargaškega morja, ki je pet tisoč kilometrov oddaljeno od Evrope in se zaradi delovanja Zalivskega toka vrne v par letih v Doberdobsko jezero.

Najbolj zanimiv del je bila delavnica o fosilih. Po predstavitvi nam je predavatelj Simon Ferfoglia pokazal, kako si lahko tudi mi ustvarimo naš fosil. Zmešali smo gips in vodo. Morali smo biti zelo pozorni, da ni bila zmes preveč tekoča ali pregosta. Snov smo nato vlili v kalup iz silikona. Po približno desetih minutah smo lahko iz kalupa povlekli naš fosil, ki smo si ga odnesli domov.