Не могу, а ем по пирогу

Rusija je kulturno zelo bogata država z zgodovino, mesti, znamenitostmi, izročilom,… in pa tudi s kulinariko. Pri urah ruščine smo v zadnjem času dobro spoznali tradicionalno rusko kuhinjo, na primer juho šči, boršč, pelmeni in piroški, ki smo jih včeraj tudi pripravili kot pravi Rusi.

14. 12. 2017 smo se na Biotehniški šoli v Šempetru udeležili ruske malice, ki jo je organizirala Gimnazija Nova Gorica v sodelovanju s Šolskim centrom Nova Gorica in Ruskim centrom znanosti in kulture ter pod pokroviteljstvom sklada Toneta Pavčka, Društva Slovenija-Rusija. Spremljali sta nas profesorici Erika Valentinčič in Vesna Prinčič.

Ko smo se vsi zbrali, so nas razdelili v skupine skupaj z gimnazijci in ostalimi sodelujočimi šolami. Imeli smo nalogo, da naredimo plakat o Rusiji. Odločili smo se, da bomo predstavili transibirsko železnico in vagone ponazorili s slikami ruskih znamenitosti. Medtem so nas naučili tudi zahtevno izštevanko.

Ko smo končali plakat, je bila na vrsti priprava pirošk. Samuele se je odločil za petje ruske pesmi, ostali pa smo se odpravili na delo. Nadeli smo si predpasnike in kape ter poslušali razlago gospe Svetlane Popove, kuharice iz Rusije, ki nam je pokazala, kako se pripravi testo za piroške. Razdelili so nam že prej pripravljeno kvašeno testo in začeli delati. Pripravili smo jih s štirimi različnimi nadevi, s krompirjem, zeljem, marmelado in jabolki. Ko so bile gotove, so jih spekli in nestrpno smo čakali na pokušino. Da nam je čas hitreje minil, nam je gospa Svetlana povedala še, kako se pripravi sok iz vrste brusnice, ki vsebuje veliko C vitamina in se malo spoznali z ostalimi dijaki.

Na koncu so se organizatorji še vsem lepo zahvalili, poskusili smo piroške in sok ter malo poklepetali.

Polni novih izkušenj smo se odpravili domov. Nad dogodkom smo zelo navdušeni, saj je zelo lepo, da se kdaj družimo z dijaki s podobnimi interesi. Ruska kuhinja nas je navdušila še bolj kot smo pričakovali in smo zelo veseli, da smo jo lahko okusili na tako prijeten način skozi prakso, saj je v razredu med učenjem vse le na papirju ali računalniku. Upamo, da bo kdaj še kaj podobnega in da se bomo lahko tej kulturi še bolj približali. Sit sem že, a en pirožek bi le pojedel: Не могу, а ем по пирогу.

 

 

Dijaki 2. turističnega razreda

 

http://svn.rs.gov.ru/ru/news/21958

http://www.primorske.si/primorska/goriska/skok-v-rusijo-in-slovenijo-za-en-dan