Dvodnevna ekskurzija v Firence

Dne 16. in 17. novembra 2017 smo se dijaki 5. razreda zavoda Zois in zavoda Vega ter nekateri dijaki 4. razreda zavoda Zois udeležili dvodnevne poučne ekskurzije v Firence, v okviru projekta »Časopis v razredu«. Z vlakom smo prišli v Firence ob 13. Po namestitvi v hostelu smo se takoj odpravili na Piazzale Michelangelo, kjer smo uživali krasen razgled na mesto. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, saj nas je sonce ogrelo in pripomoglo k naši dobri volji. Ob 17.30 smo imeli srečanje s predstavnikoma avstrijske in belgijske banke Ewaldom Nowotniem in Janom Smetsom. Predavatelja sta nam prikazala trenutno finančno sliko evropskih bank. Številni so bili posegi in vprašanja prisotnih dijakov na to temo. Po predavanju smo šli na večerjo in se sprehodili po Ponte Vecchio, ki nas je očaral tudi v nočnih urah.

Naslednji dan smo imeli pravo maratono ogledov: Piazzale Duomo, Chiesa Santa Maria del Fiore, Battistero, Campanile di Giotto, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Galleria degli Uffizi, Galleria dell’ Accademia, Cappelle Medicee, Palazzo Pitti in Giardino Boboli, ki pa je bil zaprt zaradi zimskega urnika.

Več kot utrujeni a istočasno zadovoljni in polni zgodovinskih in kulturnih lepot smo se vrnili na železniško postajo. V Gorico smo prispeli ob 23.30. Drugi dan smo bili vsi v šoli!

 

Oshbej Gergolet, 5. razred Žige Zoisa