Maturantski izlet 2017/18

Četrtega oktobra smo se dijaki petih letnikov goriških in tržaških višjih srednjih šol udeležili večdnevne strokovne ekskurzije po Sloveniji. Letos smo se maturanti prvič udeležili tega izleta v tem obdobju in ne v mesecu juliju. Spremljali sta nas dve profesorici iz Trsta in ena iz Gorice. Naš vodič pa je bil hudomušni gospod Edvard Leonard Krašna, Edi za prijatelje, ki nas je na šaljiv način a z velikim strokovnim znanjem spremljal na potovanju.

Obiskali smo razna mesta, od Ljubljane, Celja, Ptuja do Maribora, nato smo se peljali še po Koroški in Prekmurju.
V Ljubljani smo obiskali parlament, kjer so nam vodiči podrobno in natančno prikazali ter obrazložili delovanje in opravila poslancev. Lepo doživetje je bilo za nas obisk ljubljanskega gradu, kjer smo si ogledali vse razstavne  prostore in zbirke. V gostilni Na gradu so nam pripravili slavnostno kosilo, kjer so nas počastili s svojo prisotnostjo dr.Igor Giacomini, vodja deželnega šolskega urada Furlanije Julijske Krajine, in dr. Roman Gruden iz Ministrstva za šolstvo Republike Slovenije. Zaradi službenih obveznosti je bila odsotna gospa Andreja Duhovnik, višja svetovalka za slovenske šole v Italiji na Zavodu RS za šolstvo. V popoldanskih urah smo se odpravili v Celje, kjer smo si ogledali Pokrajinski muzej in rekonstrukcijo rimske domus ter ostanke stare Celeie,  celjsko stolnico in srednjeveški grad, sedež zadnjih celjskih grofov.
Naslednjega dne smo si ogledali Ptujski grad in mestno središče. Popoldan smo bili v Mariboru: tu smo videli poslopje vinskega antičnega arhiva, ki pa je zaprt zaradi stečaja. Na poti nazaj pa nam je gospod Edi dal lepo novico, da je klet odkupil Slovenec iz Amerike in da namerava prodajati steklenice vina v Združene države Amerike. Posebnost mesta je štiristoletna avtohtona vinska trta, ki še vedno obrodi bogate sadove. Končno smo se v lepem in udobnem hotelu odpočili od napornega, a poučnega dne.
V petek smo v Mežici obiskali zapuščeni rudnik cinka, svinca in bakra. Rudnik nas je res prevzel, predvsem zaradi velikosti in svoje zgodovine. Po kosilu smo si ogledali grad v Velenju in razne razstavne prostore Nato smo se peljali do vasi Vitanje, kjer nas je vodič popeljal v tehnološko središče KSEVT. V Vitanjah je med drugim živela družina znanega slovenskega pionirja vesoljskih tehnologij Hermanna Potočnika Noordunga, ki je med prvimi prebil kar nekaj časa na vesoljski postaji.
Zadnji dan so nas ob sončnem vremenu očarale umetnostne in naravne lepote Prekmurja: Plečnikova cerkev Bogojina, Babičev mlin na Muri in Mrtvice na reki Muri. Že je bila ura za odhod; polni lepih utrinkov in novega znanja, smo se vrnili v našo vsakdanjost. Obvezen postanek je bil kot po navadi na Trojanah, kjer smo si nabavili mnogo dišečih krofov, da bi se posladkale tudi naše družine.
Zahvaljujemo se predvsem Ministrstvu za šolstvo Republike Slovenije, ki nam je omogočilo ta lep in brezhibno izpeljan izlet, tako da smo spoznali nove kraje, navade in zanimivosti Slovenije, ki jih skoraj nihče od nas ni še videl. Zahvala gre tudi našemu vodiču g.Edvardu, ki nas je ob strokovnem vodenju večkrat razveselil s svojimi hecnimi pripombami. Zahvaljujemo se tudi šoferju Željku za varno vožnjo po lepih in manj lepih cestah.Zahvala seveda g.Andreji Duhovnik, ki že vrstno let skrbi za naše ekskurzije in agenciji Avrigo za bogat in vsebinsko raznolik program. Na koncu še zahvala našim profesoricam, ki so nas vedno dobrovoljno spremljale.

 

Sara Maniacco, Iris Petruz

Slike je prispeval gospod Edvard Leonard Krašna