Dnevi evropske kulturne dediščine

Srečanje z dijaki Srednje ekonomsko-poslovne šole v Kopru

Koper je posebno turistično mesto, ki privlači turiste in tako tudi nas.
V četrtek, 28.9.2017, smo se dijaki 2. in 3. razreda tehniške šole Žiga Zois v Gorici odpravili na poučno ekskurzijo v Koper in Piran. Štartali smo zgodaj zjutraj zaspani in prestrašeni zaradi tistega, kar bi nas čakalo na Srednji ekonomsko-poslovni šoli v Kopru.
Pričakali so nas dijaki, da bi nam predstavili znamenitosti svojega mesta. Sprva smo si ogledali Trg Brolo, Škofijski park, dokler nas je sprehod po raznih ozkih ulicah in mimo številnih vodnjakov privedel do Muzejskega trga, ki je bila zadnja točka. Po ogledu mesta smo se vrnili v šolo, kjer so nam na dvorišču ponudili kozarec dobre vode izpod pipe, da, prav iz mestnega vodovoda. Ko smo se odžejali, so nas pospremili do šolske veže, kjer je bil nastavljen videoprojektor z njihovim Power pointom.
Mi smo predstavili šolo in projekt Voda in Kras, dijaki iz Kopra pa svoj projekt Od šterne do flaške. Program so popestrili tudi z glasbenimi in recitacijskimi točkami. Ko so nam učenci ekonomsko-poslovne šole prikazali pomen vode in kako jo podcenjujemo, smo razumeli pomen pitne vode iz vodnjakov in zakaj so nas Koperčani spodbujali k temu, da vode ne kupujemo, ampak si jo sami natočimo izpod pipe. Njim smo podrobno opisali Doberdobsko jezero, edino presihajoče v Italiji, in edinstveno naravno bogastvo, ki ga obkroža. Prisotni so bili profesorji, ravnatelja obeh šol in predstavniki Rižanskega vodovoda.
Pot nas je nato peljala do Pirana, kjer smo si ogledali mestno obzidje, cerkev sv. Jurija, Tartinijev trg in ostale znamenitosti. Najprej smo se povzpeli do obzidja, kjer smo imeli čudovit razgled na mesto. Pri vsaki znamenitosti je vsakdo povedal nekaj podatkov. Na Tartinijevem trgu smo uprizorili piransko legendo, ki pripoveduje o nekem trgovcu, ki se zaljubi v Pirančanko. Da bi ji pokazal svojo ljubezen, je dal zgraditi današnjo Benečanko.
Po umirjeni vožnji nazaj smo domov prišli utrujeni, a polni novih izkušenj in znanja.

Dijaki 2. razreda Turistične smeri, DIZ Cankar-Zois-Vega