Klassenfahrt nach Klagenfurt

Am 12. Mai sind die ersten und die zweiten Klassen der Žiga-Zois-Schule nach Klagenfurt gefahren. Am Morgen war es regnerisch, dann aber sonnig und warm.
Zuerst haben wir die Zweisprachige Handelsakademie besichtigt. Der Schulleiter Prof. Pogelschek hat uns empfangen und die Schule vorgestellt. Die SchülerInnen sprechen  und lernen hier Slowenisch und Deutsch. Dann wurden wir in fünf Gruppen aufgeteilt und sind in die Klassen gegangen. Die zweiten Tourismusklassen haben das Projekt „Moja meja-Meine Grenze“ präsentiert. In der Klasse haben wir die Schülerinnen und Schüler kennen gelernt und mit ihnen gesprochen. Sie sehen sehr sympathisch aus. Wir haben sie zu uns nach Görz eingeladen.
Nach dem Besuch sind wir in die Innenstadt gefahren. Im Landhaus haben wir den Wappensaal mit dem Fürstenstein besichtigt. Der Saal ist wunderbar. Die Führung war in der deutschen Sprache. Wir haben auch im Sitzungssaal des Kärtner Parlaments gesessen. Es war sehr interessant. Auf dem Neuen Platz haben wir den großen Lindwurmbrunnen und das Maria-Theresien-Denkmal gesehen. In der Fußgängerzone haben wir die schöne Kramergasse mit dem Wörthersee Mandl gesehen, den Alten Platz, das alte Rathaus mit dem Innenhof, die Wienergasse und noch die Pfarrkirche. Auf dem Alten Platz haben wir Interviews gemacht.
Unsere letzte Sehenswürdigkeit war der Herzogstuhl auf dem Zollfeld.
Um 17 Uhr haben wir Kärnten verlassen. Das war wirklich ein sehr schöner Freitag. Wir haben viel Neues kennen gelernt und auch viel Spaß gehabt.
2T und 2UFM der Žiga-Zois-Schule
V petek, 12. maja smo se dijaki prvih in drugih razredov Žige Zoisa, smeri uprava, finance in marketing ter turistične smeri, odpravili na enodnevno poučno ekskurzijo v Celovec. Naša prva postaja je bila Dvojezična Zvezna Trgovska akademija. Sprejel nas je ravnatelj prof. Pogelschek in na kratko opisal šolo, nakar smo se porazdelili po razredih, kjer smo jim predstavili našo šolo in opravili intervjuje z dijaki. Nekateri izmed nas so navezali stike in si izmenjali telefonske številke. Drugi razredi so predstavili tudi projekt „Moja meja“ z natečaja Več znanja za več turizma. Spoznali smo urnik in predmetnik na trgovski akademiji. Pouk imajo od ponedeljka do petka, šolska ura traja 45 minut, na teden imajo 38 učnih ur, od tega imajo tri ure individualnega učenja, pisanja nalog, če pa kakšne snovi ne razumejo, so jim na razpolago tudi profesorji.
Po tej prijetni izkušnji nas je čakal zanimiv ogled mesta. V Deželni palači smo si ogledali Dvorano grbov z znamenitim knežjim kamnom in freskami ter sejno dvorano koroškega zbora. V baročni dvorani 665 grbov je zelo zanimiv strop, ob pogledu nanj se zdi, da je izbočen, v resnici pa ni, tako nam je povedala vodička v nemškem jeziku.
Iz Deželne palače smo se podali na ogled Novega trga, kjer sta nam Valentina in Ivan povedala legendo o nastanku mesta. Tu stoji namreč celovški zmaj, kamniti simbol mesta. Poleg njega pa je postavljen še kip habsburške cesarice Marije Terezije. Vse je tu zelo čisto in urejeno. Sprehodili smo se do katedrale, nato pa v staro mestno jedro. Na Starem trgu je od daleč vidno kužno znamenje, postavljeno v zahvalo, da je kuga prizanesla Celovcu. To prečudovito mestece pa so ravno v tem času krasile papige različnih barv. Izvedeli pa smo tudi, da je Celovec pobraten z kar nekaj mesti, med katerimi tudi Gorico in Novo Gorico. To smo videli po mozaikih, ki ležijo zraven zanimive fontane. To jo s svojim sodčkom napaja  možic z Vrbskega jezera. Po vodenem ogledu smo intervjuvali mimoidoče in tako vadili nemški jezik. Tudi sladoled in shopping nista zmanjkala…
Iz Celovca smo se napotili na Gosposvetsko polje in si ogledali kamniti vojvodski prestol, na katerem je novoustoličeni karantanski knez podeljeval fevde in delil pravico. Sestavljen je iz dvez sedežev, vzhodnega vojvodovega in zahodnega palatinovega.
Na poti domov nismo imeli ravno največje sreče, saj se je avtobus pokvaril in smo tako v Gorico prispeli uro kasneje, kot je bilo predvideno. A nam je bilo vseeno zelo všeč.
1. T. In 1. UFM