Dan slovenske kulture na tehniškem in licejskem polu v Gorici

Goriška tehniški  in licejski  pol sta  9. februarja skupaj obeležila  praznik slovenske kulture.Za uvodno glasbeno kuliso je  poskrbel  Aleš  Lavrenčič, dijak 3. razreda znanstvenega liceja Simona Gregorčiča, ki je  ob klavirski spremljavi Hilarija Lavrenčiča mojstrsko zaigral na violino Williamsonovo filmsko skladbo “Theme from Schindler’s list”. Aleš Lavrenčič študira violino pri profesorici Diani Mustea na konservatoriju Tomadini v Vidmu.
Dijake je ob tej priliki obiskal  Prešernov nagrajenec  za življenjsko literarno delo,  pesnik, dramatik in prevajalec  Miroslav Košuta.
Srečanje  je omogočila tržaška založba Mladika. Urednica Mladike Nadia Roncelli  je  predstavila  avtorja v obliki razgovora, tako da so prisotni lahko izvedeli kaj več o njem, o njegovem ustvarjanju, o lepih trenutkih in o težavah, ki spremljajo umetnikovo pot.
Skupnemu  prazniku pa bi  prav gotovo nekaj manjkalo, če ne bi ob tej priliki  nagradili najboljših prispevkov literarnega in likovnega natečaja Pot do človeka. Natečaj  je razpisala  skupina profesorjev  in ga posvetila spominu  dijakinje Žive Srebrnič, ki je bila tudi sama izredno ustvarjalna.   Prispevke je ocenila komisija v sestavi: prof.Damiana Devetak, prof.Marija Kostnapfel, prof. Marta Lombardi in prof. Ivan Žerjal in določila najboljše v posameznih kategorijah. Bogate nagrade so prispevali založba Mladika iz Trsta, Kulturni center Lojze Bratuž,  goriški Kulturni dom, Zadruga Maja in Katoliška knjigarna.
Prvo mesto je na literarnem natečaju osvojila pesem, ki se začenja z naslednjimi stihi: “Zgodi se včasih, da se čutiš odpisan temu obnebju, zgodi se, da besede postanejo bolne, da ne morejo izreči, kar v tebi skeli, kar nesluteno svetu v tebi brni… Ko besede izzvenijo, ko otrpnejo v vsemirju nemoči, zavpije tvoj molk, in ta molk zdaj kriči, a še upa, da se razboli…” Avtor teh verzov je Miha Kovic, dijak 2.razreda znanstvenega liceja Simona Gregorčiča. Na svoji poti do besede je  dokazal nadarjenost, saj je v izbrušenem slogu opisal  globoka občutja in jih  podal  na svojstven način. Drugo mesto si delita  Ester Berlot, dijakinja 5.razreda  zavoda Žige Zoisa,  in Elena Marvin, dijakinja 4.razreda znanstvenega liceja Simona Gregorčiča. Ester je v svoji pesmi  Valovi življenja s pretanjenim čutom in z  izvirno metaforiko oblikovala nežno izpoved mladega človeka: “Lebdi duša v samoti, okoli mehurčki odživele radosti, spajanje grenkih biserov  tesnobe milijonov src v valove… “, Elena pa je  v likovni pesmi Krog neskončnosti mojstrsko poustvarila  večno pretakanje  življenja  iz začetka v konec in iz konca na začetek: “Sam se odgovor bo zarisal na poteh našega sveta, sam določil, da vetrovi pihali bodo v smeri naših najglobljih želja.”.   Tretje mesto je komisija dodelila proznemu prispevku Ivane Cotič, ki obiskuje  5.razred znanstvenega liceja Simona Gregorčiča. Dijakinja si je izposodila  obliko pravljice, da se je  vživela v drugost in drugačnost, ter je  svojo pripoved Čudovito prijateljstvo  obogatila z etičnim nabojem. Prav posebno pohvalo si  zaradi vsebinske izvirnosti zasluži tudi prozni prispevek Pot do življenja Ivane Nanut, ki obiskuje 3. klasični licej  Primoža Trubarja.
Komisija je skrbno pregledala tudi fotografije, ki so bile vse  kakovostne in originalne. Na prvo mesto ex equo sta se uvrstili fotografiji Ivane Fajt, dijakinje 3.razreda Ž.Zoisa in Karin Vižintin, dijakinje 3.znanstvenega liceja Simona Gregorčiča. Prvi je s posebno osvetlitvijo   uspelo zajeti toplino  materine ljubezni do novega življenja, ki v sebi skriva klico bodočnosti., druga pa je  prikazala situacijo, ki vsebinsko nakazuje pot k občečloveškim vrednotam, a je obenem učinkovita kompozicija, saj  izstopa po tehnični  dovršenosti. Tretje mesto je pripadlo  fotografiji Manuela Persoglie, ki obiskuje 2.razred znanstvenega liceja Simona Gregorčiča, iz katere je razvidno iskanje likovnih  oblik in barvnih odtenkov. Na likovnem natečaju pa se je najboljše odrezala Sanja Vogrič, dijakinja 3.znanstvenega liceja Simona Gregorčiča, in je  prejela  prvo nagrado za globoko interpretacijo teme, ki  kompozicijsko učinkovito prodira do gledalca preko izbranih materialov.