Varnost v informacijskih sistemih

V petek 16. januarja se je na zavodu za informatiko in telekomunikacije „J.Vega“ odvijalo zanimivo predavanje v zvezi z varnostjo v informacijskih sistemih. Predaval je dr. Andrej Rosano, bivši dijak zavoda, ki se s tem ukvarja poklicno na svetovni ravni. Rosano je član podjetja Inverse Path s sedežem v Trstu, ki zaposluje tri osebe. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2005 in nudi svetovanje in podporo v zvezi z varnostjo v informacijski tehnologiji. Njihove stranke so mala podjetja in javne ter vladne organizacije.
Informacijska varnost, kot nam je povedal strokovnjak, zaobjema več področij. Problem varnosti se pojavi v računalnikih, računalniških omrežjih ampak tudi pri avtomobilskih sistemih, naših domovih in povsod kjer je prisotna elektronika in informatika.
Informacijska varnost zaobjema npr. integriteto, zaupnost in tajnost podatkov. Vse te stvari je predavatelj dobro obrazložil in podal praktične primere. Kako vemo da je software ki ga prenesemo iz Interneta verodostojen? To se pravi, da ni ponaredek? Na pomoč nam pridejo določene funkcije imenovane „Hash“, ki jih dijaki spoznajo v šoli.
V zvezi z varnostjo računalniških omrežjih nam je predavatelj lepo obrazložil razliko med obvarovanim obiskom spletne strani in neobvarovanim. Prestregel je promet med profesorjevim računalnikom in Internetom in mu utegnil prebrati uporabniško ime in geslo.
Na koncu je dr. Andrej Rosano predstavil še projekt, ki je nastal znotraj svojega podjetja InversePath in sicer računalnik USB armory velikosti enega USB ključa. Naprava vsebuje hardwareske pripomočke ter operacijski sistem in se obnaša kot pravi računalnik.
Dijaki so pazljivo poslušali predstavitev in večkrat postavljali zanimiva vprašanja. Namen predavanja je bil pokazati dijakom morebitne poklicne poti po zaključenem študiju informatike in spodbuditi veselje do študija in raziskovanja. Na tem področju obstaja nešteto možnosti saj je informacijska tehnologija vedno bolj prisotna v našem vsakdanjem življenju.
Nikolaj Devetak
prof. predmeta Sistemi in omrežja
zavod J.Vega